Кнедли с извара и ягоди
Тестени топчета с коричка от картофи и плънка от плодове.
Необходими продукти:
- 300 г картофи
- 200 г извара
- 300 г брашно
- 300 г ягоди или плодов мармалад
- 1 яйце
- сметана, пудра захар или мед за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Картофите сварете и намачкайте на пюре.
2. Добавете към тях намачканата извара, разбитото яйце и пресейте брашното. Замесете тесто.
3. Оформете от тестото топчета с размер на голям орех.
4. Ягодите измийте и почистете зеленината. Ако са големи, ги разделете на 2-3 по-малки парченца.
5. Разстилайте всяко топче в дланта си и увивайте ягодка в него. Можете да направите друга плънка по избор - със сушени плодове, ядки или мармалад.
6. Кипнете 2 литра вода в голяма тенджера. Разтворете в нея 2 ч.л. сол. Щом заври, намалете на умерен огън и варете вътре топчетата на няколко пъти за по около 7 минути.
7. Извадете върху домакинска хартия и щом се отцеди водата, прехвърлете в подходящ съд. Покапете с мед, поръсете с пудра захар или украсете със сметана.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ