Киш с ориз и риба
Солен пай с риба, ориз и варени яйца.
Необходими продукти:
За тестото:
- 350 г брашно
- 175 г масло
- 2 яйца
- 4 с.л. вода
- 1 ч.л. сол
За плънката:
- 200-250 г рибно филе (сьомга, пангасиус или друг вид обезкостена бяла риба)
- 150 г ориз
- 150 г замразена грах
- 100 мл сухо бяло вино
- 2 глави лук
- 2 яйца
- 6 стръкчета пресен копър
- сол и черен пипер на вкус
- олио
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното в купа, добавете солта и разбъркайте. Прибавете размекнатото на стайна температура масло и претрийте на трохи. Разбийте яйцата и ги изсипете при маслените трохи. Добавете водата и с ръце оформете твърдо маслено тесто. Разточете на дебела кора, увийте в стреч фолио и приберете в хладилника за 25-30 минути.
2. Лука наситнете, сгорещете олиото в тиган, запържете в него лука, докато стане прозрачен и добавете грахта. Гответе още 2-3 минути и след това добавете и ориза. Гответе докато стане стъклен. После налейте бялото вино, оставете да се изпарява и абсорбира 5 минути и след това залейте с 350 мл вода. Захлупете под капак и оставете да се готви на умерен огън 20 минути.
3. През това време сварете яйцата, копъра - наситнете, а рибното филе нарежете на парчета.
4. Добавете рибата при ориза и гответе още 5 минути. Махнете от огъня, овкусете със сол и пипер и нарежете сварените яйца и добавете наситнения копър в плънката. Заделете настрана.
5. Сгорещете фурната на 200 градуса. Тестото разточете и покрийте дъното и стените на кръгла тавичка с него. Запечете за 10 минути. Можете да покриете с хартия за печене и отгоре с камък, боб или морска сол, за да не се надува. Няма да е фатално, ако се видоизмени малко. Все пак това е домашен пирог.
6. Оставете тестото леко да се охлади след като се е фиксирало. Изсипете в него плънката и заравнете. Върнете във фурната за още 30-тина минути на същата температура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ