Китайски спагети с телешко и зеленчуци
Нудли с месо и броколи по китайски.
Необходими продукти:
- 1 морков около 100 г
- 400 г броколи
- 500 г телешко филе
- 2 с.л. царевично брашно
- 2 с.л. олио
- 20 г парче от корен джинджифил
- 3 скилидки чесън
- 250 мл пилешки бульон (може да замените с вода)
- 125 мл соев сос
- 50 г захар
- 350 г нудли или друга паста по избор
- 1 ч.л. царевично брашно + 1 с.л. вода
- лют пипер на вкус
- 1-2 стръка пресен лук
- 1 с.л. бял сусам
Начин на приготвяне:
1. Телешкото месо нарежете на тънки парченца. Поръсете с 2 с.л. царевично брашно и размешайте с ръце, за да полепне възможно най-равномерно по мръвките.
2. Намачкайте чесъна, наситнете много добре джинджифила и нарежете моркова на тънки лентички с дължина около 3-4 см. Отделете розичките на броколите и ги разделете на по-малки цветчета.
3. Сгорещете 2 с.л. олио в голям тиган с дебело дъно и високи бордове на силен огън. Запържете месцата (най-вероятно ще се наложи да готвите на два пъти, за да не се застъпват) за по 2 минути от страна и извадете в отделен съд.
4. Намалете огъня на слаб и в тигана от готвенето на месото изсипете джинджифила и чесъна. Пържете 1 минута.
5. Налейте топлия бульон (или топва вода на негово място) и соевия сос, добавете захарта и кипнете. Изсипете морковите и броколите. Захлупете с капак и оставете да се готвят 5-6 минути.
6. Сварете избраната от вас паста. С нудли е най-автентично, но и обикновени спагети ще свършат работа.
7. Разтворете 1 ч.л. царевично брашно в 1 с.л. вода и налейте в тигана. Овкусете с лютия пипер. Разбъркайте добре и оставете да покъкри 2-3 минути на слаб огън.
8. Добавете сварената паста и месцата в тигана. Бъркайте и гответе 3 минути.
9. Поръсете със сусамово семе и нарязан на тръбички пресен лук. Размешайте финално и можете да поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ