Китайски перлени топчета
Кюфтенца, оваляни в лепкав ориз.
Необходими продукти:
- 1 чаша накиснат лепкав ориз (накиснат за 2 часа)
- 500 г свинска кайма
- 2 с.л. соев сос
- 3 с.л. вино (или сухо шери)
- 2-3 с.л. сусамово олио
- 1 стрък зелен лук, нарязан
- 1/2 консерва водни кестени, нарязани (продават се в магазините за китайски хранителни продукти)
- 3 скилидки чесън, нарязани ситно
- 1 яйце
- нарязан ситно джинджифил
- черен пипер
- сол
- царевично нишесте
- сушени гъби шиитаке (3-4), накиснати и нарязани (по желание)
- сушени скариди (8 +), накиснати и нарязани (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Накиснете ориза за 2 часа.
2. Смесете каймата с останалите продукти в дълбока купа и добавете 1 до 1 и половина чаши вода. Разбъркайте добре и оставете настрани за 30 минути.
3. Разстелете накиснатия ориз в голяма чиния.
4. Направете от каймата малки топчета с помощта на чаена лъжичка.
5. Внимателно оваляйте топчетата в ориза, за да полепне равномерно от всички страни.
6. Наредете топчетата в чиния, която може да се постави в бамбуковия съд за готвене на пара.
7. Кипнете ½ тенджерка с вода и поставете бамбуковия съд с перлените топчета върху нея. Закрепете добре бамбуковия съд върху тенджерката.
8. Гответе на пара за 30 минути.
9. Свалете бамбуковия съд от тенджерката и го оставете настрани да изстине.
10. Перлените топчета можете да сервирате в чиния върху основа от нарязана маруля и да ги гарнирате отстрани с броколи или нарязани на ивички зелени и червени чушки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ