Киргизки Шулюм - свински ребра с картофи, домати и лук
Яхния от свински ребра и пържени зеленчуци с картофи по киргизки.
Необходими продукти:
- 100 мл олио
- 1,5 кг свински ребра с месо по тях (в оригиналното ястие се използват агнешки, затова можете да спазите традицията)
- 500 г лук
- 200 г моркови
- 500 г домати
- 6-8 скилидки чесън
- 3 л вода
- сол и черен пипер на вкус
- 450 г картофи
- 2 дафинови листа
- 1-2 люти чушлета
- листа свеж магданоз
Начин на приготвяне:
1. Разделете месото между отделните ребра. Лука нарежете на полумесеци без да изтънявате, а морковите и чесъна - на кръгчета. Доматите нарежете на парчета - по около 4-6 парчета от един домат.
2. В тенджера с дебело дъно изсипете олиото и го сгорещете на силен огън. На няколко пъти в него запържете за по 3 минути ребрата на части, за да могат да се готвят добре. Извадете готовите ребърца в отделен съд.
3. На тяхно място изсипете лука, гответе 3 минути, след това прибавете морковите, гответе още 3 минути, после добавете доматите и чесъна и намалете огъня на умерен. Гответе и бъркайте 5 минути.
4. Върнете ребрата в ястието, залейте с водата и кипнете. Намалете огъня на слаб и оставете да се вари 1:30 часа.
5. Картофитте обелете и нарежете на хапки. Изсипете в тенджерата и овкусете със сол, пипер, дафинови листа. Прибавете 1-2 люти чушлета - цели или цепнати, ако харесвате пикантна храна. Оставете под капак да се готви 20-25 минути.
6. Наситнете листата на магданоза, извадете дафиновите листа от ястието и добавете магданоз. Разбъркайте, махнете от котлона и оставете под капак за още 5 минути. После можете да сервирате като супа или яхния. Ястието е и идеално основно, особено поднесено с филийка хляб.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ