Кесадила със салца от черен боб
Пикантен мексикански дюнер.
Необходими продукти:
- 2 малки брашнени тортили
- настъргано сирене по избор
- нискомаслена заквасена сметана
- салца от черен боб (по рецептата отдолу)
- зехтин
- щипка чили на прах
За салцата от черен боб:
- черен боб
- 3 скилидки чесън, счукан
- 1/2 ч.л. чили на прах
- 1 ч прясна царевица
- 1/2 ч.ч. кориандър, нарязан
- 1 голяма глава лук, нарязан на кубчета
- 4 средни домата, сорт Рома, нарязани на кубчета
- 1/2 ч.ч. чушки халапеньо, нарязани на кубчета
- 1 лайм
- сол кошер
- пипер
Начин на приготвяне:
1. Намаслете тиган за пържене с малко зехтин и оставете да се сгорещи.
2. Сложете една тортила в тигана и покрийте с настъргано сирене, като оставите място по крайщата. Оставете докато сиренето се поразтопи и сложете желаното количество бобена салца върху сиренето.
3. Намажете със заквасена сметана едната страна на другата тортила. Поръсете с малко сирене готвещата се тортила.
4. Сложете тортилата със заквасената сметана върху сиренето и гответе 1-3 мин. Обърнете и гответе още толкова.
5. Извадете кесадилата от тигана и сложете в чиния. Поръсете с още салца отгоре и прибавете заквасена сметана.
*Може да се приготви с пилешко, телешко, свинско, риба или дори тофу.
На салцата от черен боб:
1. Нарежете ситно чесъна (или го счукайте), кориандъра, лука, домата и чушките халапеньо.
2. Отцедете и изплакнете черния боб и го сложете в средна купа.
3. Прибавете царевицата, чилито на прах, солта кошер и пипера.
4. Прибавете домата, чесъна, лука, кориандъра и чушките халапеньо към сместа от боб и царевица.
5. Нарежете лайм на половинки и изстискайте сока на едната половинка в сместа. Сложете втората половина по средата на купата и я покрийте.
6. Сложете в хладилника за 2-3 часа преди сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ