Кекс с ябълки и мед
Плодов кекс с шоколадова глазура.
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 120 г захар
- 3 с.л. мед
- 1/2 ч.л. сода
- 1 ч.ч. брашно
- 80-100 г шоколад
- 3 сочни ябълки
- 2 с.л. олио или 30 г разтопено масло
Начин на приготвяне:
1. В купа разбийте яйцата със захарта. Работете с миксер.
2. Когато се превърнат в бяла пяна, добавете меда. Бъркайте докато се разтвори.
3. Погасете содата в 1 с.л. оцет или 2 с.л. вряла вода. След това я добавете към сместа и разбъркайте отново.
4. Вкарайте и брашното - тук миксерът може да се почувства леко затруднен. Включете фурната да загрява на 180 градуса. На този етап тъкмо ще стане готова, когато и вие.
5. Обелете ябълките, почистете от неядливата част на сърцевината и ги рендосайте. Добавете към тестото с все течността от тях, без да ги цедите.
6. Добавете 2 с.л. олио или разтопено масло и разбъркайте финално.
7. Намаслете и набрашнете формичка за кексове и прехвърлете сместа вътре.
8. Печете в загрялата фурна за около 30 минути. Проверете с клечка за зъби и ако кексът е готов - извадете. След това изчакайте хубаво да се охлади и извадете от формичката.
9. Разтопете шоколада на водна баня и залейте с него кекса. Оставете на хладно да се стегне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ