Кекс с шоколадова заливка
Маслен кейк със заливка от шоколадов пудинг с кокос.
Бон Апети
Излъчен на 25.10.2017
Надупчен кекс или сиропиран кекс с шоколадово-млечен крем с аромат на кокос правят Лора и Стоян, като предават лесна рецепта за домашен маслен сладкиш така, че да бъде запомнена. А вместо да оставаме просто с един добре направен обикновен кекс, отделяме още малко време, за да го превърнем в красив десерт с шоколадова заливка. Направата е простичка и предполага, че ще влезе в домашните ви рецепти за ежедневни сладкиши.
Правилото е - еднакви дози пудра захар, масло и брашно. За 4 средни по размер яйца се слага по 220 грама от всяко и по един пакет бакпулвер и ванилова захар. Толкова простичко. Започваме като разбием маслото на стайна температура със захарта. След това чукваме едно по едно яйцата при непрестанно бъркане. После се добавя брашното, бакпулвера и ваниловата захар и се получава тежка гъста и лепкава смес. Тя се прехвърля в намазнена и набрашнена тава и се пече само за 20 минути. След това трябва да я охладите, защото правилото гласи, че с топла глзаура се залива само охладен сладкиш.
Заливката правим, като подгряваме мляко и в него исипваме разтоврен в малко количество мляко и захар пудинг. Бъркаме докато кипне и се сгъсти, а след това махаме от котлона. Кексът се надупчва с обратното на бъркалка и се залива с глазурата. По желание се проъсва с кокосови стърготини и се оставя докато топингъ се стегне. После е готов за сервиране - идеална партия за чаша кафе, сутрешна или следобедна закуска.
Можете да импровизирате с ванилов пудинг или добавката на лъжичка инстантно кафе в млечния топинг.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ