Кекс с меласа и цитрусова глазура
Джинджифилов кекс с портокалова заливка.
Необходими продукти:
- 200 г брашно
- 2 ч.л. джинджифил на прах
- щипка сол
- канела, индийско орехче, карамфил (по 1/2 ч.л. от всяко)
- 1,5 ч.л. сода
- 150 г захар
- 120 мл меласа
- 120 мл олио
- 1 яйце
- 120 мл гореща вода
За глазурата:
- 240 мл пудра захар
- 60 мл портокалов сок
- 1 с.л. портокалови крички
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното в купа. Добавете в него солта, захарта, джинджифила, канелата, индийското прехче, карамфила и содата. Смесете. Пуснете фурната да загрява на 200 градуса.
2. Оформете кладенче и в него изсипете меласата, олиото и яйцето. Разбъркайте докато се получи твърдо тесто с кафяв цвят. След това добавете водата. Вече можете да бъркате и с миксер. Трябва да стане хомогенна смес, която да образува балончета по повърхността щом спрете да бъркате.
3. Намажете с масло или олио кексова формичка и след това набрашнете.
4. Изсипете сместа вътре и бутнете в загрятата фурна за 35 минути. След това извадете и изчакайте да се охлади. Надупчете с шиш на места.
5. В касерола подгрейте портокаловия сок и изсипете в него захарта и лимоновите корички. Бъркайте докато се разтвори, като е важно да не закипи. Сиропирайте студения кекс с горещата смес и оставете да попие за поне 15 минути. След това сервирайте със сладко от портокали и топка сладолед по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ