Кекс с вишни
Летен кекс с бити белтъци, родни плодове и маслено нежно тесто.
Сега е момента за кекс с вишни. Не го изпускайте, учителя Дънов ни съветва да използваме сезонните плодове и зеленчуци, за да сме здрави и в хармония със себе си. Кексът с вишни е превъзходен и надминава по вкусови качества този, който се прави от череши. Хем сладък, хем приятно кисел, когато попаднете на плода.
Необходими продукти:
- 1-2 чаши брашно - в зависимост от това колко искате да е гъста сместа
- 1 чаша захар
- 250 грама масло
- 2-3 чаши вишни
- 5 яйца
- 2 ампули есенция ром
- 100 грама стафиди
- 1 пакетче бакплувер
- 4 малки пакетчета ванилова захар на д-р Йоткер
- 2 с.л. ванилова пудра захар за поръсване
- 2 с.л. олио за намазняване на съда за печене на кекса
Начин на приготвяне:
Накиснете с малко вода стафидите и двете ампули ром.
Разбийте с миксер маслото и захарта. Маслото ви трябва да е със стайна температура, тоест не извадено веднага от хладилника.
Добавете към маслото брашното, жълтъците, баклувера, четирите пакетчета ванилова захар и накиснатите стафиди.
След като сместа е добре разбъркана, я оставете на страна и най-добре в буркан разбийте 5-те белтъка на яйцата, които сте отделили, когато сте взимали жълтъците. За да станат по-бързо белтъците, преди разбиване с миксера, ги оставете за 10 минути във фризера.
Добавете готовите белтъци внимателно към останалите продукти. Разбъркайте сместа нежно с голяма лъжица – не с миксер! Това гарантира надуването на сладкиша при печене.
Готовата смес изсипете в подходяща за печене форма, която предварително сте я намазнали с олио и сте я набрашнили, за да не залепне кекса по нея.
Подредете вишните върху кекса. Предварително сте им махнали костилките. Ако сместа ви е по-мека, при бухването на кекса, те ще потънат в него и ще се разпределят във вътрешността му. На мен този вариант ми допада повече. Ако сместа е по-твърда, наредените отгоре плодове, няма да потънат много.
Печете кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 мин. и още 20-30 мин. на 150 градуса или до готовност. За да не спрете процеса на бухване на тестото докато се пече, в никакъв случай не отваряйте фурната.
Готовият и изстинал кекс поръсете с ванилова пудра захар.
Добър апетит!
***
Вишна
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вишната (Prunus cerasus) (диалектна форма вишня, срещана в старата литература) е вид овощни дървета от семейство Розоцветни. Отглежда се заради плодовете ѝ, които също се наричат вишни и много наподобяват тези на черешата, но са доста по-кисели на вкус.
Съществуват около 300 сорта вишни. В България са познати около 40-50 от тях, като най-често се срещат като единични дървета по дворовете, край пътищата и като цяло извън овощните насаждения. Вишната цъфти и узрява доста рано - цъфтежът ѝ е през април-май с множество бели цветове още преди появата на листата. Тъй като в този период тя е особено красива, в някои райони се отглежда и като декоративен вид.
Вишната е много светлолюбиво растение. Медоносно. Вишневият плод се използва широко в сладкарската и консервната промишленост за приготвяне на компоти, желета, конфитюри, ликьори, сладкиши и т.н. Поради високото съдържание на плодови киселини във вишните, те се препоръчват и при заболявания на черния дроб, анемия, бъбречни заболявания и др.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ