Кексчета с ванилия и ананас
Оригинални мъфини с ванилия и добавки.
Мъфините се различават от къпкейковете по своята по-малка сладост и плътното си тяло, обяснява Миро от канала Готвене за начинаещи. За разлика от надиплените с украси кексчета, мъфините имат за цел да нахранят, да бъдат питателна закуска за малки и големи и да дадат енергия за старт на деня или отмора със следобедното кафе. Ето защо тестото за тях се прави по различен начин от кексовото или къпкейковото и е доста по-гъсто.
За начало си намажете с масло формички за мъфини и ги набрашнете. След това пресейте 300 г брашно в купа, добавете 100 г захар, ванилова есенция, пакет бакпулвер и щипка сол и разбъркайте. Оформете кладенче и в него чукнете едно яйце, налейте 140 мл прясно мляко и 80 г разтопено масло. После с телена бъркалка забъркайте тесто. Продължете със силиконова шпатула месенето, като през това време можете да добавите нарязан на парчета тъмен шоколад или избрани сушени плодове. Разбърквайте докато се получи гъста смес. С лъжица я разпределете във формичките.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 18-20 минути. А после задължително изчакайте кексчетата да се охладят преди да ги извадите от формичките. В противен случай ще се разкъсат, залепнали за стените на формичката си. Как точно се правят - гледайте във видеото по-горе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ