Кашкавалени кошнички със скариди и гуакамоле
Гуакамоле с морски дарове в кошнички от кашкавал.
Необходими продукти:
- 200 г кашкавал
- 1 авокадо
- 5 чери доматчета
- няколко стръка магданоз или корандър - само листата
- 1/3 - 1/2 глава червен лук (зависи от големината на главата и личните ви вкусове)
- сол и пипер на вкус
- 1 лимон
- 1 с.л. зехтин
- 18 скариди или 6 рулца от раци
- 1 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Рендосайте кашкавала и на око си го разделете на 6 порции по около 30-35 г всяка. Сгорещете на умерен огън сух тиган с незалепващо покритие и си пригответе малки ракиени чашки, купички за крем карамел или други чаши, обърнати с дупето нагоре. Вземете си и лист домакинска хартия. Въоръжете се с неметална шпатула.
2. Слагайте по порция кашкавал в тигана, запичайте до разтапяне и покафеняване, обръщайте от другата страна и подгрявайте за 30-тина секунди. След това полагайте върху чашката и с помощта на домакиснка хартия притискайте, за да се оформи кашкавалът на кошничка върху чашката. Оставяйте така и действайте с останалия кашкавал докато станат 6 кашкавалени купички.
3. Оставете кашкавала да се стегне върху чашките, а през това време направете подобието на гуакамоле като нережете на ситно червения лук, авокадото, магданоза/кориандъра и чери доматите. Смесете в купа, овкусете със сол и пипер, покапете със сока на половин лимон и на финала залейте с 1 с.л. зехтин. Разбъркайте.
4. Скаридите почистете, ако използвате рулца от раци, разрежете всяко на 3 парчета. Сгорещете олиото на умерен огън в тигана от правенето на кашкавалените кошнички. Запържете за 3 минути като бъркате, покапете с малко лимонов сок и махнете от огъня.
5. Обърнете кашкавалените чашки и ги подредете в чиния. Разпределете в тях гуакамолето и отгоре украсете със скариди или рулца от раци, листенца магданоз или кориандър и резен лимон по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ