Пуешко в плик с картофи и тиквички
Печено пуешко с картофи, моркови и лук в плик за готвене.
Необходими продукти:
- 1 кг картофи - едри и стари
- 1-2 тиквички - около 500 г общо
- 800 г месо от пуешки бут без кост (може и пуешко филе)
- 2-3 глави лук - около 200-250 г общо
- 2 моркова - около 200-250 г общо
- 1,5 с.л. сол или 2 с.л. универсална подправка
- 1 ч.л. черен пипер
- 1,5 с.л. червен сладък пипер
- лют пипер по желание
- 1 с.л. риган
- 1 ч.л. кимион
- 4-5 скилидки чесън
- 20-40 г масло по желание
- магданоз и/или копър за поръска при поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Измийте морковите, по желание обелете и разполовете по дължина. След това нарежете на полумесеци с дебелина 1-2 см. Изсипете в тава.
2. Месото нарежете на мръвки с размер на голяма хапка, ако е с кокал, махнете го и запазете за бульон. Обтрийте мръвките със сол, пипер и кимион и изсипете при морковите.
3. Лука наситнете и добавете при останалите продукти.
4. Картофите обелете, измийте и нарежете на 2-4 части всеки - трябва да са на едро. Прибавете към ястието.
5. Овкусете със сол или универсална подправка, поръсете с още кимион, риган и лют пипер на вкус/по желание. Поръсете намачкания чесън. Разбъркайте хубаво заедно всички продукти. Поставете в друга тава плик за печене и напълнете с продуктите. По желание нежно вкарайте в плика резени масло. Затворете плика с предвидената за това щипка, продупчете с клечка за зъби на 3 места, за да не гръмне при печенето.
6. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 50 минути.
7. След изваждане внимателно разрежете плика и изсипете от него всичко с все отделилия се сос в тава. Разбъркайте отново и по желание поръсете с наситнени копър или магданоз, а може и двете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ