Картофи с бекон, тиквички и сметана
Картофено рагу с горчица и сметана.
Необходими продукти:
- 500 г картофи (по възможност пресни)
- 2 моркова
- 1 малка тиквичка (по желание)
- 2 глави червен лук (или бял)
- горчица на вкус (всякакъв вид, освен едрозърнеста)
- 200 мл заквасена сметана (или по-малко, на вкус)
- няколко резена бекон (по желание)
- ким
- сол и пипер
- къри
- 1-2 скилидки чесън (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Обелете всички зеленчуци, освен картофите, които трябва да са с кожичката, ако са пресни.
2. Нарежете картофите на кръгчета с дебелина 5 мм. Нарежете на едри парчета лука, а тиквичката и морковите на пръчици.
3. Намажете с малко зехтин съд за печене или голям огнеупорен тиган (но дълбок, тъй като продуктите са много).
4. Разпределете на равномерен слой картофите на дъното.
5. Сложете останалите зеленчуци отгоре (заедно с нарязания чесън и бекона), поръсете с подправки по избор.
6. Смесете горчицата и заквасената сметана с ким, малко сол и пипер и къри.
7. Намажете с тази смес зеленчуците, настържете някакво твърдо сирене отгоре (например пармезан) и сложете в предварително загрята фурна.
8. Гответе до омекване на зеленчуците и докато се образува хрупкава коричка отгоре.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ