Картофени лодки с маршмелоу и ядки
Батати с плънка от ядки и печен маршмелоу.
Традиционната печена тиква с мед, орехи и канела си има и нов прочит, който откриваме в YouTube канала Dazzle Spoon под заглавието Сладки картофи с маршмелоу. Първоначалната идея за комбинацията между картофи и бонбони звучи доста ексцентрично, но от вкусова гледна точка комбинацията на батат с канела, ядки и маршмелоу се доближава доста до добре познатата тиква на фурна с мед, канела и орехи. Пък и е добро предложение да вкарате полезния и модерен сладък картоф на трапезата си под формата на десерт или закуска. Дори и децата ще оценят рецептата по достойнство.
Направата е доста лесна и бърза, но печенето на бататите изисква време. Картофите се готвят с ципата си, затова започнете с внимателно и качествено измиване. Следва да ги надупчите с вилица, да покапете с мазнина, да увиете в алуминиево фолио и да запечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 1 час.
Омекналите картофи се развиват внимателно от фолиото без да се вадят. Разрязват се не докрай през дължината и получената лодка се пълни с благинки. Поръсва се с канела и натрошени сурови ядки и отгоре се затапва с бонбони маршмелоу. Надиплените картофки се връщат обратно във фурната за 10-15 минути. А после са готови за хапване. Как точно се приготвят - гледайте в клипа!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ