Карамелово-орехови квадрати
Вкусни и ароматни десертчета с меден нюанс.
Необходими продукти:
За тестото:
- 2 1/4 чаши брашно
- 1/2 чаша захар
- 3/4 ч.л. сол
- 1 1/2 пакет студено, неосолено масло, охладено и нарязано на кубчета
- 1/4 чаша ледена вода
- 1 с.л. дистилиран бял оцет
За пълнежа:
- 1 1/2 пакета неосолено масло
- 1 1/4 чаши лека кафява захар
- 1/2 чаша мед
- 1/2 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. къри на прах (по желание)
- 1 чаша пълномаслена сметана
- 450 г орехови половини
Начин на приготвяне:
1. За тестото: В кухненски робот смесете брашното със захарта, солта и след това прибавете маслото, докато тестото стане на трохи. Сипете водата и оцета и бъркайте докато трохите се намокрят равномерно. Изсипете трохите тесто върху восъчна хартия и омесете докато стане цяло тесто. Оформете с ръце тестото в кръгъл съд, покрийте с найлон и оставете в хладилника, докато се охлади леко за около 15 мин.
2. Загрейте фурната до 190ºС и сложете пергаментова хартия на дъното на тавичка с размери 22,9 на 33 см (после ще ви е по-лесно да го извадите). Разточете тестото между 2 листа восъчна хартия, за да пасне на дъното на тавата (около 3,3 см дебелина). Сложете го в тавата за печене и охладете в хладилник за около 30 мин.
3. Покрийте тестото с пергаментова хартия и напълнете с тежести за пай или сушен боб. Печете за около 20 мин., докато е готово. Махнете пергаментовата хартия и тежестите и изпечете блата още 12 мин., докато леко покафенее. Оставете да изстине.
4. За пълнежа: В голяма тенджера смесете маслото, кафявата захар, меда и солта и гответе на средна температура и бъркайте докато стане на пяна и леко се сгъсти за около 10 мин. Прибавете кърито на прах (ако желаете) и сметаната и гответе като разбърквате от време на време още около 10 мин., докато термометърът за сладкиши в карамела покаже 115ºС. Прибавете орехите и след още 2 мин. изсипете пълнежа в тестото, като го разпределите равномерно. Печете около 15 мин. докато блатът стане златист и пълнежът кипне. Оставете да изстине напълно. Издърпайте пергаментовата хартия върху дъска за рязане. Нарежете на квадрати и поднесете.
* Квадратите могат да се съхраняват в херметически затворена кутия при стайна температура в продължение на 1 седмица.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ