Регистрация

Карамелизирано свинско на бавен огън с тъмна бира ала Таньо Шишков

Карамелизирано свинско на бавен огън с тъмна бира ала Таньо Шишков
Средно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 5069

Крехко прасенце на фурна със заливка от ароматен бирен сос с чесън, горчица и сладникав нюанс.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Това е рецептата на Таньо Шишков, с която показва своя метод на приготвяне на крехко свинско месо от малко прасенце в кампанията на Lidl Манчев срещу Шишков.

Необходими продукти:

  • 2,2 кг свинско месо (Таньо Шишков готви с предна четвъртина на малко прасенце, която е на промоция в Lidl)
  • 2/3 с.л. сол и 1 с.л. черен пипер
  • 1 с.л. черен пипер (ако харесвате пикантерийки, може да използвате и лют)
  • 1 ч.л. захар
  • 4-5 с.л. сухи подправки по избор
  • 1 с.л. чесън на прах
  • 1 кубче зеленчуков бульон

За бирения сос:

  • 150 мл тъмна бира
  • 1 глава червен лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 с.л. кафява захар
  • сол и черен пипер на вкус
  • 150 мл кетчуп (Шишков използва Kania)
  • 1-2 с.л. горчица (експертът предпочита Duc De Coeur)
  • 30 мл уиски ( Шишков слага Queen Margot)
  • зехтин (Таньо Шишков се спря на Promienna)

Начин на приготвяне:

1. Пуснете фурната да загрява на 220 градуса и си направете заготовки като смесите сухите подправки за овкусяването на прасенцето без солта, захарта и пипера.

2. Направете разтези в месото с дълбочина от половин сантиметър като ги кръстосате напряко и надлъжно.

3. Обтрийте свинското първо със солта, захарта и пипера, а след това и със сухия микс от подправки. Натискайте хубаво и втривайте разномерно от всички страни, за да си гарантирате безупречно овкусяване.

4. Сложете месото в тава, разтворете кубчето зеленчуков бульон във вода и долейте толкова, че да покрие 1/5 от тавата.

5. Сложете прасенцето да се пече и намалете огъня на 170 градуса.

6. След 2 часа отворете фурната, извадете месото, залейте го с образувалия се сос и печете още 1:30-2 часа до готовност. Когато го извадите, оставете да дръпне соковете си на стайна температура за 10-тина минути.

7. Наситнете лука и чесъна за соса и ги запържете до леко покафеняване в сгорещения предварително зехтин. Залейте ги с уискито и изчакайте докато изври. Ще отнеме не повече от 15 секунди.

8. След това добавете кетчупа, захарта и горчицата, намалете огъня и оставете да се готви за 15 минути като разбърквате почти постоянно.

9. В края на готвенето добавете сол и пипер на вкус, изсипете тъмната бира и размешайте хубаво. Снемете от огъня.

10. Сервирайте месото, нарязано на филенца с дебелина от 1 см. и залято със сос.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1:30 часа
Време за готвене: 4 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта