Карамелизирано пиле в соев сос
Пилешки бутчета с азиатски подправки и анасон.
Необходими продукти:
- 2 бр. цял пилешки бутчета
- 2 с.л. соев сос
- 1 с.л. сос от стриди
- ¼ ч.л. черен пипер
- 2 с.л. олио (може фъстъчено олио или олио от рапица)
- 2 счукани скилидки чесън
- 2 бр. анасон
- ¼ пръчица канела
- ¼ морков, нарязан на ситни пръчици
- 1 с.л. мирин (японско вино от сладък ориз)
- 1 с.л. оризово вино
- 1 с.л. светъл соев сос
- ¼ чаша вода (или бульон)
- 2 стъбла чивас (китайски див лук), нарязани на ситно
- ½ глава червен лук, нарязан на тънки резенчета
Начин на приготвяне:
1. Нарежете пилешките бутчета на хапки. Мариновайте ги в соевия сос, соса от стриди и черен пипер между 15-30 минути.
2. Загрейте олио в тиган уок и изпържете чесъна, анасона и канелата на среден огън, докато пуснат аромата си.
3. Добавете морковените пръчици и маринованото пиле (заедно с маринатата) в тигана и пържете около 3 минути на висока температура, като разбърквате от време на време.
4. Добавете мирина, оризовото вино Шаоксинг и соевия сос и оставете да къкри за 1 минута, докато течността се изпари почти напълно.
5. Сипете водата или бульона по стените на тигана, за да свалите от тях глазурата която се е получила. Покрийте и оставете да къкри на среден огън за около 7 минути, като разбърквате периодично, докато пилето е готово и соса е сгъстен и леплив.
6. Добавете лука чивас и обикновения лук и разбъркайте, за да се смесят добре. Отстранете от огъня.
7. Сервирайте горещо и гарнирано с ориз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ