Канелен кекс с карамелен сос
Кекс с ароматни подправки и заливка от карамел.
Необходими продукти:
- 3 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. олио
- 300 г захар
- 4 яйца
- 1 пакет ванилова захар
- 1 пакет бакпулвер
- 1 ч.л. сода
- 1/2 ч.л. канела
- 1/2 ч.л. кардамон
За карамеления сос:
- 100 г захар
- 30-40 мл вода
- 2 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
1. Разбийте на пяна яйцата със захарта за тестото.
2. В друга купа смесете пресятото брашно с ваниловата захар, канелата, кардамона, содата и бакпулвера.
3. Добавяйте на част разбитите яйца към сухите съставки и бъркайте по-добре първоначално на ръка. После на тънка струя добавете и олиото. Вече можете да ползвате миксер на ниска степен.
4. Намаслете и набрашнете формичка за кексове и изсипете вътре сместа. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 45-55 минути. Не отваряйте преди 40-тата минута.
5. Направете карамеления сос като кипнете водата със захарта в тиган и разбърквате докато придобие златист цвят. После махнете от огъня и добавете лимоновия сок, за да не се втвърди карамела.
6. Охладения кекс извадете от формичката и покапете хубаво с карамеления сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ