Как се опушват свински ребърца
Мариновани ребра, запечени с барбекю сос и подправки.
Бон Апети
Излъчен на 26.10.2017
Представете си сочни пушени свински ребра, приготвени в уред за опушване, мариновани с уникална домашна подправка, запечени в барбекю сос и поднесени с апетитна загоряла коричка, под която се гуши идеално овкусена сочна и крехка мръвка на кокал. Това вълчо мезе може да откаже дори вегетарианците от досегашния начин на живот, защото ястието е просто неустоимо. Още по-хубавото е, че има как да го приготвите у дома си. Е, ще ви се наложи да отделите половин ден за тази табиета, но определено си заслужава. Пък и през по-голямата част от времето месото си се готви без ваша намеса. Идеята е подходяща и за направата на различно ястие за семейната Коледна трапеза.
Започваме като си създаваме апетитен домашен микс от подправки за свинско месо. В купата на чопъра добавяме морска сол, кафява захар, чесън и лук на прах, червен и черен пипер и кимион. След това бръмваме няколко пъти и после разполагаме с универсален овкусител за свинско месо. Можете да си приготвите по-голяма доза и да го ползвате и за следващи готвения.
Следващата стъпка е направата на домашен барбекю сос. В тенджерка се кипват доматено пюре с кетчуп, сос Уорчестър и кафява захар. Доливат се ябълков оцет и бърбън и се готви за 10-тина минути. Добавят се още синапено семе, чесън и лук на прах, мащерка, кайенски пипер и пипер меланж, а на финала се прибавя глюкоза и от готовата подправка за меса. Всичко се разбърква заедно и вече разполагаме и с домашен сос барбекю, подходящ за всякакви печени меса.
Приближаваме до същинското готвене на месото като правим неговата марината - с част от барбекю соса, сухата подправка, кафява захар и още сос Уорчестър. Всичко това се разрежда с вода. Ребрата се почистват и със спринцовка в тях се инжектира от маринатата. Отвън се обтриват със сухата подправка и се оставят за два часа на хладно да попият ароматите. После се прибират в уреда за опушване на 140 градуса за 2 часа - време през което можете да спретнете десерта и салатата за пищната вечеря. А защо не да омесите и хляб.
После месото се обръща и се готви още час. След това се намазва внимателно с останалата марината и се увива в алуминиево фолио. Пече се на умерена фурна за поне още час. Готовите мръвки се намазват обилно с барбекю соса, оставят се да попият 20-тина минути и най-накрая са ОК за сервиране.
Ако не желаете да опушвате, можете да си направите директно печени ребра, като мариновате местото по същия начин, увиете го във фолио и готвите на 200 градуса във фурна. После отвивате, прехвърляте в тава, намазвате с останалата марината и допичате за 30-40 минути. Няма да има същия вкус като пушеното, но пак ще се получи много апетитно. Няма да сбъркате ако запечатате леко мръвките на сух тиган преди печенето.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ