Какуни - свинско с джинджифил по японски
Задушени свински гърди със сос и варени яйца по японска рецепта за месо.
Необходими продукти:
- 1 кг свински гърди (шаренки)
- 4 стръка пресен лук
- 60 г от корен джинджифил
- 2 звездички анасон
- 3 с.л. оризово вино (мирин)
- 6 с.л. соев сос
- 6 с.л. кафява захар
- 6 яйца
- пресен лук за поднасяне
- сусам за поднасяне по желание
- люто чушле за поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Свинските гърди нарежете напречно на парчета - трябва да са дебели и сочни, с размер около 2 до 3 нормални хапки.
2. Джинджфилът нарежете на тънки шайби.
3. Сгорещете на умерен огън тиган и запечатайте без мазнина месото като първо сложите с кожата или лойта към дъното. По около 3 минути от страна е достатъчно.
4. Прехвърлете месцата в тенджера, залейте с вряла вода, пуснете половината от шайбите джинджифил и звездичките анасон и кипнете. Отпенете, добавете нарязаните на по няколко парчета стръкове пресен лук, намалете огъня на слаб и варете 2 часа.
5. Извадете месцата от бульона, като си прецедите около 250 мл от него. Сложете месцата отново в тигана, добавете останалия джиднжифил, прецедения бульон, оризовото вино и по 3 с.л. кафява захар и соев сос. Оставете да покъкри под капак за 10-тина минути.
6. Сварете яйцата до полуготовност - колкото да могат да се обелят без да се разтекат.
7. Поръсете още 3 с.л. кафява захар, налейте още 3 с.л. соев сос и разбъркайте. Добавете яйцата - цели и обелени, залейте с част от соса и оставете под капак за 5 минути. След това завъртете яйцата, пак полейте със соса и гответе още 2-3 минути.
8. Поднесете мръвките с яйца и част от соса на готвенето. Можете да поръсите със сусам и да сервирате в компанията на перца пресен лук и люто чушле, които да създадат автентична визия.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ