Кайма с ориз на фурна
Дроб сарма без дробчета, но с кайма и яйчена заливка.
Това е рецепта уж за дроб сарма, но не съвсем. Традиционно ястието се приготвя с карантия за Гергьовден, но влогърката Милена предлага да го превърнем в лесна делнична рецепта за основно с месо и ориз. Затова се спираме на кайма, като можете да използвате както смес, така и чиста свинска кайма, която ще направи храната малко по-мазничка. С телешка обаче ястието ще е прекалено сухо, затова не я препоръчваме.
Първо се наситнява лука и се задушава в масло. Следва да го прехвърлим в тавичка за печене, където да добавиме измития ориз, каймата, малко сол и пипер, джоджен или друга подправка по желание. Размесваме всичко заедно и след това правим заливка, като разбиваме яйца с кисело мляко. Заливаме ястието и печем за около половин час на 180 градуса. По желание можете да сипете вода или бульон, които ще помогнат на ориза да се раздуе по-добре. 100-тина до 150 мл са напълно достатъчно.
Сервираме експерименталната дроб сарма с кисело мляко или заквасена сметана, които правят ястието още по-профирно. Рецептата е страхотна а заети домакини, които искат да сервират домашно приготвена храна на близките си, но след работа нямат много свободно време за готвене.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ