Йаки онигири или ориз по японски
Суши ориз със соев сос, нори, фурикаке и сусам.
Необходими продукти:
- 2 порции късозърнест бял ориз, най-добре суши ориз
- 2 с.л. сладък соев сос (Kecap Manis)
- фурикаке с вкус по ваш избор
- нори
- сусам
Начин на приготвяне:
1. Сгответе ориза според указанията на опаковката. Оставете да се охлади, за да можете да работите.
2. Напълнете половин купа с вода - ще трябва да си намокряте ръцете от време на време, за да не се залепва оризът. Поръсете с малко сол дланите си и загребете малко ориз.
3. Оформете онегирите си в каквато форма предпочитате, но оставете две плоски места, за да може да седи в съда за готвене.
4. Загрейте тиган на средна до средно висока температура. Можете да напръскате с малко спрей за готвене, ако се опасявате, че ще залепне.
5. С помощта на четка намажете онегирито от едната страна със сладък соев сос. Поставете намазаната страна в тигана. Ще зацвърчи още при пускането.
6. След 2-3 мин. намажете горния край със соевия сос и обърнете онегирито. Гответе още около 2 мин.
7. Махенте от огъня и поръсете с малко фурикаке отгоре.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ