Постни пълнени сухи чушки с боб
Чушки със запръжка от боб, лук и картофи за пости или Бъдни вечер.
Необходими продукти:
- 25 червени сухи чушки
- половин пакет зрял боб
- 2 средни картофа
- 1 голяма или две малки глави лук
- 6-8 с.л. брашно
- 1 с.л. червен пипер
- 100-150 мл олио
- джоджен
- мащерка
- много чубрица
- сол
- черен пипер
- кимион
- лют пипер (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Накиснете боба в студена вода за една нощ, а после го сварете, като не забравяте да смените първата вода. Отцедете го когато е готов, но не изхвърляйте бульона от него – ще ви е нужен за запръжката.
2. Накиснете сухите чушки в тенджера с вряла вода и ги похлупете за 2-3 часа докато се отпуснат.
3. През това време се подгответе с плънката. За начало рендосайте картофа и нарежете на ситно лука.
4. Запържете брашното в предварително нагорещеното олио в дълбок тиган и щом леко започне да покафенява, добавете червения пипер и лют пипер по желание. Сипете малко от бобения бульон, за да можете да разбиете брашното в сравнително течна среда. Бъркайте, докато се превърне в хомогенна рядка кашообразна смес.
5. Добавете сварения боб, рендосанияте картофи и лука и оставете да къкри на по-слаб огън, докато се сгъсти сместа. Разбърквайте от време на време, за да не загори.
6. Когато прецените, че е готово, махнете от огъня, добавете подправките на вкус (ако се сещате за още нещо – слагайте смело) и разбъркайте хубаво. Изчакайте да поизстине.
7. Извадете чушките от водата и ги отцедете, без да ги стискате или белите. Ако имат семки и дръжки, внимателно ги отстранете, без да късате зеленчука. Доста е трудоемко.
8. С помощта на малка лъжичка пълнете чушките с бобената запръжка. Пригответе си чинийка с брашно, в която да топвате отвора за запечатване. След това ги редете в намазнена тава, така че да се застъпват една за друга и да имат „високо вдигнати главички“. На финала сипете малко вода на дъното. Не повече от половин пръст.
9. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 35 минути.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ