Яхния с телешко, картофи, праз и сухи чушки
Телешка яхния с много зеленчуци и картофена гарнитура.
Бон Апети
Излъчен на 01.02.2018
Домашна яхния за цялата фамилия показват Лора и Стоян като правят манджа с телешко и много зеленчуци, която се поднася в компаията на запечени на фурна подлютени варени катофи. Ястието е вкусно, шарено и комбинира крехко телешко месо с моркови, чушки, праз лук, пащърнак и целина.
Започваме като накисваме сухи чушки във вряла вода за поне половин час. След това нярязваме месото на хапки и го овкусяваме със сол и пипер. После се захващаме със зеленчуците като наситняваме голямо количество чесън, след това праз лук, пащърнак, моркови и корен целина. Месото овалваме в брашно, запържваме в сгорещен зехтин в тенджерата, в която ще готвим и изваждаме. На негово място вкарваме зеленчуците и ги запържваме, за да запазят аромата си и да придобият хрупкава обвивка. Отделно слагаме картофите да се сварят.
Чушките се пюрират заедно с водата, в която са киснали. Запържените зеленчуци се заливат с чушковото пюре, доматен концентрат и телешки бульон. Запържените месца се връщат в тенджерата, добавя се сол и пипер и клонка мащерка и се оставя да къкри до готовност.
Сварените картофи се обелват, редят се в намазнена тава, натискат се, за да се разчупят и се поливат със зехтин. Овкусяват се със сол и лют пипер и се запичат на фурна за 20-30 минути. Яхнията се поднася в компанията на картофите и хляб по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ