Индийско джалеби - сиропирани понички
Индийски поички със захарен сироп.
Бон Апети
Излъчен на 25.01.2018
Пържени понички по индийски правят Лора и Стоян, готвейки традиционно джалеби. Това е сиропиран сладкиш от пържено тесто с аромат на шафран и куркума. Добре е да направите сместа за него 1 ден по-рано, за да престои в хладилника и да активира идеално набухвателя си. А самото готвене може и да е нестандартно, но пък е много лесно и бързо.
Първо в купа се смесват бяло и царевично брашно с куркума и бакпулвер. Тук не се слага захар, защото след пържене пончките се сиропират със захарен сироп. Към тестото се добавя още кисело мляко и разтопено масло. Разбърква се хубаво и се прибира в хладилника за 24 часа.
Следва да се прехвърли в плик. Сгорещява се олио за пържене на маслена баня и се реже връхчето на плика. С него се оформят кръгли спиралки. Това е и леко трудната част за неопитните готвачи. Но в крайна сметка каквато и форма да изкарате, все ще е вкусно. Готовите понички се вадят с решетъчна лъжица върху домакинска хартия, за да се отцедят.
А докато ги чакате да изстинат, можете да направите сиропа като кипнете вода и в нея разтворите същото количество захар и добавите щипка шафран. Охладените сладкиши се заливат с врелия сироп и се изчакват няколко минути да попият сладостта. А колко са вкусни, ще разберете само ако ги опитате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ