Индийска дал супа от червена леща
Постна супа от леща по индийски.
Необходими продукти:
- 1 глава лук
- 3 скилидки чесън
- 10-тина грама джинджифил
- 3 домата
- 3 с.л. олио
- 1 с.л. масло
- 1 ч.л. семена ким
- 2 люти чушлета
- 3-4 карамфилчета
- 2 ч.л. куркума
- 1/2 ч.л. синапено семе или 1 ч.л. горчица (едрозърнеста)
- 1 ч.л. канела на прах
- 1/2 ч.л. лют пипер на люспи
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- 1 ч.л. кориандър на прах
- 1 ч.л. смлян ким
- 250 г червена леща
- 2 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 700 мл вода
- 1 ч.л. гарам масала
- 1 с.л. лимонов сок
- кориандър или магданоз (пресен)
Начин на приготвяне:
1. Направете си заготовки като рендосате на ситно ренде чесъна и джинджифила, измиете лещата и нарежете доматите на малки кубчета. Наситнете лука.
2. Сгорещете олиото и маслото в тенджера, добавете семената ким, лютите чушлета - цели, но леко цепнати, карамфилчетата, 1 ч.л. куркума, синапеното семе (или горчица) и канелата. Разбъркайте и гответе 1 мин докато се позапържат.
3. Добавете чесъна и джинджифила и гответе още 2 минути при непрестанно бъркане.
4. Добавете още 1 с.л. куркума, лютия пипер, сладкия пипер, кориандъра и кима на прах. Гответе минута, добавете лука, гответе още 2 минути, добавете и доматите и гответе още 2 минути.
5. Прибавете лещата, солта, захарта и залейте с водата. Захлупете с капак и оставете да ври на умерен огън 15 минути.
6. Открехнете. Добавете наситнени листа кориандър или магданоз, гарам масалата и залейте с лимоновия сок. Разбъркайте и сервирайте. По желание поднесете с поръска от пресни листенца кориандър или кимион и люспи лют пипер.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ