Зимна салата със зелен фасул и червен боб
Бобена салата със зелен фасул, орехи и оцет - достойна гарнитура за месо и риба.
Необходими продукти:
- 200 г зелен фасул (може да използвате както суров, така и замразен или от консерва/буркан)
- 1 консерва едър червен боб
- 6 ореха (почистени от кората)
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. лимонов сок
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Ако готвите със суров зелен фасул, то го сварете в подсолена вода за 5-7 минути. Ако изпозвате замразен - размразете го в топла, но не вряла вода за минута. Извадете от водата и отцедете хубаво течността през голяма цедка или гевгир.
2. Отворете консервата червен боб, измийте под течаща вода и отцедете хубаво зърната.
3. Наситнете чесъна, а орехите нарежете с нож.
4. Смесете лимоновия сок и зехтина.
5. Пресипете двата вида боб в купа, сипете орехите и чесъна, овкусете с лимоновия зехтин и подправете със сол и пипер на вкус.
6. Разбъркайте хубаво салата и поднесете. Тя е и успешна гарнитура към месо или риба.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ