Зелник с лук, моркови и зеле
Солен кекс със зеленчуци за закуска, предястие или безмесно основно.
Солените кексове са бърз и лесен начин да сготвите закуска за цялото семейство, да направите предястие за гости или просто да се насладите на тестено основно, сготвено у дома. Каналът Всегда Вкусно показва типичен руски солен пирог със зеленчуци, който прилича на народния зелник (въпреки че по традиция в българския зелник няма зеле), но в сместа за тестото се включват сметана и майонеза, за да го направят с наистина мазна и приятна за хапване коричка.
Първо се приготвя плънката като се нарязва лук на шайби, наситнява се пресен лук, реже се зелето на полумесеци и се рендосва морков на едро ренде. Следва в голям тиган с малко олио да се запържи лука, да се добави зелето, а след като намали обема си, да се прибавят морковите, после и зеленият лук и всичко това да се подправи със сол и захар и да се слепи от добавката на яйце. А когато е готово, се дърпа встрани, за да чака реда си.
На следващ етап се приготвя тестото, което се получава малко по-гъсто от познатата кексова смес. Първо се смесват мокрите съставки - яйца, майонеза, заквасена сметана или много гъста млечна незаквасена сметана (30% масленост или повече). Добавят се сухите части - сол, брашно и бакпулвер и се бърка до хомогенност.
Тава или форма за пайове се намазва с масло и се поръсва с брашно или царевично брашно. Изсипва се 1/3 от тестото и се заравнява. Върху него се разпределят задушените зеленчуци, които пък после се покриват с останалото тесто. Паят се запича за 30 минути в предварително загрята на 175-180 градуса фурна малко под средното ниво. След изваждане се изчаква да почине 5-10 минути и после е готов за хапване - красив и много вкусен. Във видеото по-горе гледайте как се прави, а списък с точните продукти и стъпки на направа - вижте ТУК.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ