Зелено къри с пилешко и карфиол
Пилешки бутчета с тайландско къри.
Необходими продукти:
Първа част - къри база:
- 2 ч.л. с връх лимонова трева на паста
- половин ч.л. кориандър
- 1 и половина с.л. рибен сос
- 3 зелени чили чушки (количеството може да варира според предпочитанията)
- 1 средна глава лук
- джинджифил
- половин чаша пресен кориандър
- 2 ч.л. соев сос
Част 2 - другите съставки за кърито:
- 2-3 с.л. чист зехтин или фъстъчено олио (за пържене)
- 1 консерва кокосово мляко
- 4 обезкостени пилешки бутчета, без кожа
- половин глава карфиол
- половин чаша нарязан сладък босилек
- половин чаша киноа
- половин чаша ориз басмати
- 3-4 стръка шафран
Начин на приготвяне:
1. Една част киноа и една част ориз басмати с 2 чаши вода се слагат да врат за 45 минути.
Приготвяне на зеленото къри:
1. Нарежете пресния кориандър, джинджифила, чилито и лука на парчета, които ще се поберат лесно в кухненския робот/миксера.
2. Сложете тези съставки в кухненския робот или миксера, добавете лимонена трева, сухия кориандър, рибения сос, смления чесън и соевия сос. Изсискайте лайм върху тях.
3. Блендирайте, докато получите фина паста.
Ако нямате кухненски робот или миксер, нарежете всички съставки колкото можете по-ситно, после намачкайте на паста.
4. Върху котлон на средна температура загрейте тиган с капак с 2-3 лъжици чист зехтин или фъстъчено олио.
5. Когато зехтинът/олиото загрее, добавете къри пастата, после изсипете консерва кокосово мляко и оставете да къкри за 1-2 минути.
6. Добавете пилешките бутчета, оставете да заврат и намалете температурата до ниска. Покрийте за един час, като разбърквате периодично.
7. Добавете карфиола, нарязан на парчета от по 2.5 см. Гответе още 15-30 минути.
8. Сложете ориза/киноато и кърито, поръсете с босилек, добавете резени лайм и добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ