Зелена лятна салата с ядки и сирене
Салата от листни зеленчуци с царевица, орехи и домашен дресинг.
Тази салата е страхотен обяд, ако сте на диета, или пък вечеря, с която да не преяждате в жегите. Много е вкусна, засища добре, идеално се връзва с охладено бяло вино и съдържа много полезни вещества, които по естествен начин спомагат както извайването на тялото, така и цялостното разкрасяване. Ако не ви се занимава с направата на дресинга, овкусете я със сол, балсамов оцет и зехтин, но ще изгубите част от чара на рецептата.
Необходими продукти:
- ½ глава айсберг
- 100 г бейби спанак
- 1 краставица
- 1 авокадо
- 1 малка консерва царевица
- 50 г орехови ядки
- 100 г гауда, кашкавал, синьо сирене или бри
За дресинга:
- 1 жълтък
- 80 мл зехтин
- щипка сол
- щипка захар
- 1 ч.л. горчица
- 1 с.л. мед
- 1 лимон – сокът
- 1 с.л. сусамов тахан
- 1 ч.л. соев сос
- 2 скилидки чесън по желание
Начин на приготвяне:
1. Измийте листенцата спанак, отцедете добре от водата и ги изсипете в купа.
2. Краставицата обелете, измийте и нарежете на кубчета (четвъртинки). Не я изтънявайте – по вкусно е с по-едри кубчета.
3. Айсберга накъсайте с ръка. По желание можете да добавите и други зелени листенца, които харесвате.
4. Отцедете зрънцата царевица от сока на консервата и ги добавете в салатата.
5. Нарежете кашкавала или сиренето на кубчета върху зеленчуците. Ако използвате синьо сирене, по добре го натрошете с ръце. Нарежете на кубчета и авокадото.
6. На финала поръсете с орехите. Ако използвате сурови – ще е по-полезно. Ако сложите леко запечени на фурна или сух тиган – ще е по-вкусно. Вие си преценете.
7. Дресинга направете като работите с пасатор за супи. Ако нямате – използвайте миксер, но в този случай ще трябва да добавите чесъна в намачкано състояние. Първо в купата на пасатора сложете яйчения жълтък с щипка сол и щипка захар. Започнете да пасирате, като постепенно наливате зехтина докато се втвърди. Така ще получите домашна майонеза. Ако не е достатъчно гъста, добавете още зехтин. Фиксирайте я с лимоновия сок. После просто добавете и останалите продукти и пасирайте докато се смесят.
8. Разбъркайте салатата и поднесете с дресинга. Добре е сосът да се сипва след като салатата е разпределена в индивидуални блюда.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ