Здравословно печено пиле с мисо
Пилешки гърди с китайски подправки и сусам.
Необходими продукти:
- 2 обезкостени пилешки гърди
- 1 и половина с.л. светла мисо паста (продава се в магазините за азиатски хранителни продукти, може и да я намерите под името мизо)
- половин с.л. светъл соев сос
- 1 с.л. мирин
- 1 с.л. саке
- 1 скилидка чесън, счукани
- малко джинджифил, настърган
- половин с.л. универсална подправка
- сусам
Начин на приготвяне:
1. Разрежете пилешките гърди наполовина, за да получите по-тънки резени.
2. Начукайте с чукче.
3. Мариновайте с мисо, соев сос, мирин, саке, чесън и джинджифил. Използвайте ръцете си. Натрийте месото и разпределете мисото равномерно.
4. Сложете в хладилника за поне час. Най-добре за през нощта.
Печене:
1. Загрейте грила и напръскайте с малко спрей за печене.
2. Изтръскайте добре пилето от маринатата.
3. Изпечете пилето до полуготовност.
4. Обърнете и печете до готовност.
5. Подсушете с кухненска кърпа за да отстраните излишната мазнина.
6. Поръсете със сусам и малко универсална подправка, нарежете на тънки резенчета.
7. Сервирайте с ориз или салата.
Вариации:
1. Може да се задуши и в тиган.
2. За по-сочно месо, не премахвайте кожата – така ще е по-малко здравословно, но по-вкусно.
3. Пропуснете соевия сос и използвайте повече мизо за по-здравословен вариант.
4. Заменете мирина и сакето за някакво оризово вино, ако не разполагате с тях
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ