Запържено кимчи с ориз
Корейско ястие с месо, зеле, ориз и яйца.
Необходими продукти:
- 4-5 чаши предварително сварен ориз (съветът ми е да приготвите ориза от предната вечер, с по-малко вода, така че да е по-сух от обичайното)
- 1 чаша нарязано кимчи (китайско зеле с пикантен вкус, можете да го замените с обикновеното китайско зеле, което се продава в широката хранителна верига, но ефектът няма да е същия)
- 2.5 с.л. чили паста или сос чили
- 2-3 кренвирша (или 1 чаша месо, каквото ви е останало от друго готвене)
- 1.5 чаши шунка
- ½ глава бял лук, нарязан
- 4-5 глави лук шалот, нарязани
- 6-7 скилидки чесън, нарязан
- 2 ч.л. чили олио (може и обикновено, ако не разполагате с подлютено)
- 1 чаша замразен грах
- 2 глави зелен лук, нарязан
- 5-6 чйца - по 1 яйце за всяка порция
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Най-хубавото на тази рецепта е, че се приготвя изключително лесно! Нужно ви е само кимчи, ориз, зехтин и малко сол – и не може да сбъркате! Другото прекрасно нещо за това ястие е, че можете да добавите почти всичко, което искате, и пак ще получите страхотен вкус. Това е един чудесен начин да оползотворите излишните разнообразни зеленчуци и меса в хладилника си.
Обичам ястията, които приготвям, да са особено пикантно, защото мисля, че пикантността в една храна й придава определен чар, така че без да се колебая добавих малко чили олио (но, разбира се, това е по желание). Гаджето му обожава грах, така че сложих малко и от това. Намерих малко кренвирши и шунка, сложих и от тях и готово! Бях забъркала един много пикантен пържен кимчи ориз.
Указания за приготвянето:
1. Загрейте олиото в голяма тенджера и сложете вътре шунката и другото месо. Изпържете добре, около 5-7 минути, на средна към висока температура.
2. Прибавете чесъна, лука и лука шалот. Пържете, докато покафенеят.
3. Добавете замразения грах.
4. Добавете ориза и чили пастата. Разбъркайте много добре.
5. Сложете в тенджерата кимчито и чили олиото. Разбъркайте добре. Ако оризът изглежда прекалено сух, можете да сложите малко екстра сок кимчи от буркана, в който се е съхранявал. Не прекалявайте все пак.
6. Добавете сол и пипер на вкус.
7. Изпържете едно яйце в отделен тиган за пържене и го поставете върху ориза (или можете да го смесите директно в ориза).
8. Украсете със зелен лук и сервирайте.
От тази рецепта остава доста неизядено, което е чудесно, защото можете да си занесете на работа от ястието на следващия ден и да имате чудесен обяд, а може и на по-следващия ден. На мен никога не ми омръзва, особено сега, когато добавих малко лютичко. Вкусно!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ