Запеканка от тиквички с яйца, сметана и кашкавал
Печени тиквички в сметанов сос с яйца и коричка от кашкавал.
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- листата на 3-4 стръка копър
- 1-2 скилидки чесън
- 100 мл гъста незаквасена готварска сметана (с млечна от висок процент масленост е най-добре)
- 800 г тиквички (хуаво е да използвате по-малки и млади тиквички, ако имате възможност)
- 30 г масло
- 100 г кашкавал
- пресен лук за поръсване при поднасяне (или наситнени листа копър)
Начин на приготвяне:
1. Тиквичките измийте добре и нарежете на шайби с дебелина около 1,5 см.
2. В купа разбийте яйцата, овкусете със солта, пипера, наситнените листа копър и намачканата или мината през преса скилидка чесън. Налейте сметаната и разбъркайте.
3. Разтопете маслото. Изберете си тава за печенето, като прецените размера ѝ така, че да могат да се подредят поне 3 пласта тиквички.
4. Намажете тавата с част от маслото, подредете шайбите тиквичи със застъпване на първи ред, намажете с масло, подпредете втори ред, пак масло, трети ред, масло и евентуално четвърти ред шайби. Отгоре залейте с яйчения сос. Не се притеснявайте, че ще се стече на дъното - тиквичките ще спихнат и всичко ще си дойде на мястото.
5. Поръсете отгоре с рендосания кашкавал и запечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути.
6. Преди поднасяне поръсете с нарязан косо пресен лук или с листенца копър.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ