Заек по петърчки
Пълнен заек с подробица от гъби и ориз.
Рецептата е на Баба Митра от костинбродското село Петърч, която е баба на съпругата ми. Народната самоука кулинарка е починала преди години, но с този начин за приготвяне на заешко месо се споменава от наследниците си и до днес.
Необходими продукти:
- 1 заек (с вътрешностите)
- 1 глава лук
- 2 кг картофи
- 200 г гъби
- 1 ч.ч. ориз
- черен и червен пипер
- сол
- джоджен
- оцет
- вода
- мазнина за пържене
- 1 к.ч. олио
- конец
- фолио за готвене
Начин на приготвяне:
Заека се измива и се накисва за 1 нощ в дълбока тава с вода и малко оцет. Така се отстрянява миризмата на заешко от месото.
Пригответе плънката като запържите в малко мазнина нарязания на ситно лук. Добавяте наситнените дреболии на заека, гъбите - на филийки и после ориза. Изчаквате зърната да се запържат до златисто. Накрая добавяте малко вода. Сваляте от огъня плънката и овкусявате с подправки.
С така приготвената плънка с помощта на лъжица напълвате корема на заека и го зашивате с игла и конец. Ако ви остане плънка, можете да си направите лозови сармички, които ще добавите към ястието. Заека се намазва и обтрива със сол, червен и черен пипер. Поставя се в дълбока тава за печене и се полива с мазнина. Накрая можете да налеете и вода, за да стане животното по-крехко.
Покрива се с фолио и се пече на 250-300 градуса за 1 час. След това се отваря фолиото, добавят се картофите, нарязаните на кубчета, сармичките (ако сте приготвили такива) и пак се завива всичко под фолиото. Пече се още 1 час.
След това се маха фолиото и се пече до образуването на хрупкава коричка. Поднася се със салата от сезонни зеленчуци.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ