Регистрация

Заек по петърчки

Заек по петърчки
Средно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 3797

Пълнен заек с подробица от гъби и ориз.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Рецептата е на Баба Митра от костинбродското село Петърч, която е баба на съпругата ми. Народната самоука кулинарка е починала преди години, но с този начин за приготвяне на заешко месо се споменава от наследниците си и до днес.

Необходими продукти:

  • 1 заек (с вътрешностите)
  • 1 глава лук
  • 2 кг картофи
  • 200 г гъби
  • 1 ч.ч. ориз
  • черен и червен пипер
  • сол
  • джоджен
  • оцет
  • вода
  • мазнина за пържене
  • 1 к.ч. олио
  • конец
  • фолио за готвене

Начин на приготвяне:

Заека се измива и се накисва за 1 нощ в дълбока тава с вода и малко оцет. Така се отстрянява миризмата на заешко от месото.

Пригответе плънката като запържите в малко мазнина нарязания на ситно лук. Добавяте наситнените дреболии на заека, гъбите - на филийки и после ориза. Изчаквате зърната да се запържат до златисто. Накрая добавяте малко вода. Сваляте от огъня плънката и овкусявате с подправки.

плънка с гъби и ориз за заек по народна рецепта

С така приготвената плънка с помощта на лъжица напълвате корема на заека и го зашивате с игла и конец. Ако ви остане плънка, можете да си направите лозови сармички, които ще добавите към ястието. Заека се намазва и обтрива със сол, червен и черен пипер. Поставя се в дълбока тава за печене и се полива с мазнина. Накрая можете да налеете и вода, за да стане животното по-крехко.

Покрива се с фолио и се пече на 250-300 градуса за 1 час. След това се отваря фолиото, добавят се картофите, нарязаните на кубчета, сармичките (ако сте приготвили такива) и пак се завива всичко под фолиото. Пече се още 1 час.

печен заек с картофи и подробица

След това се маха фолиото и се пече до образуването на хрупкава коричка. Поднася се със салата от сезонни зеленчуци.

Добър апетит!

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 3 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта