Задушено кисело зеле с масло
Гарнитура или салата от кисело зеле на тиган с масло и моркови.
Необходими продукти:
- 3 с.л. олио
- 50 г масло
- 1 кг кисело зеле
- зърна бахар и черен пипер по желание
- дафинов лист по желание
- 1 морков
- 1 ч.л. захар
- магданоз, копър, червен пипер за украса по желание
Начин на приготвяне:
1. Ако киселото ви зеле е много солено, разделете на листа и измийте под студена течаща вода. Можете да накиснете зелката в студена вода и след това да разделите на листа - така ще загубите по-малко време, но няма да махнете толкова голямо количество сол.
2. Отцедете добре зелевите листа от водата или саламурата и нарежете на много тънки лентички. Моркова рендосайте на едро ренде.
3. В голям тиган сгорещете на умерен огън олиото. Запържете в него моркова за 3 минути.
4. Добавете маслото и щом се разтопи, изсипете зелето. Поръсете със захарта и разбъркайте. По желание добавете зърна бахар, зърна черен пипер и дафинови листа. Някои го предпочитат без тези овкусители, така че помислете как би ви харесало повече.
5. Разбъркайте хубаво и намалете огъня на слаб към умерен. Сложете капака и оставете ястието да се готви 1 час.
6. Извадете дафиновите листа и някои от зърната бахар и пипер, ако ви попаднат. Те вече са дали своя принос към вкуса на гозбата. Сервирайте като гарнитура към печено месо или като самостойно безмесно диетично основно ястие. Можете да поръсите с листа магданоз или копър за разкош, както и да ръснете щипка червен пипер за прелест.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ