Печен боб с кисело зеле и праз лук
Постна бобена гозба с кисело зеле и праз лук на фурна.
Народно основно за Бъдни вечер показва Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев като готви тракийска бурания. Това е печен боб с кисело зеле и праз лук в тава. Идеално българско постно основно за студените месеци. Прави се лесно, но изисква време за къкрене и запичане, през което могат да се надиплят и другите празнични храни.
Първо бобът се кисне от предната вечер. Следва да се измие, да се смени водата, да се кипне и пак да се смени водата. После се оставя да къкри без подправки до разваряване. А когато е готов, зърната се отцеждат и се запазват за ястието. Киселото зеле и празият лук се режат на парчета. Първо в олио се запържва празът, към него се добавя и зелето и се готви, като се подправя с червен пипер и подправка по избор. Как го харесват нашенците от различни краища на страната - гледайте във видеото.
Когато водата от зелето поизври, се добавят и бобените зърна и избрани подправки - джоджен, чубрица, мащерка - каквото харесвате. После се прехвърля в тава и се налива малко вода. Отива във фурната, за да се обединят продуктите в обща гозба. Ако обичате пикантна храна, можете да пуснете и люти чушлета в тавата. Става идеална бурания.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ