Задушени говежди опашки
Говежди опашки, задушени в бульон, вино и подправки.
Необходими продукти:
- 1 чаена чаша брашно
- 1.5 кг говежди опашки
- 2 глави лук
- 2 домата
- 2 големи моркова
- 2 стебла целина
- 4 скилидки чесън
- 1/8 чаена чаша доматено пюре
- 1 супена лъжица мащерка
- 2 супени лъжици магданоз
- 2 чаени чаши червено вино
- 1 консерва говежди бульон
- 2 дафинови листа
- зехтин
- вода
- сол и пипер
Начин на приготвяне:
1. В купа смесете брашното със солта и пипера. Поръсете всяка от говеждите опашки и оставете настрана.
2. Нарежете морковите, чесъна, целината, доматите и лука. В голяма тенджера на умерена температура сложете зехтин и след това нарязаните зеленчуци. Гответе докато омекнат.
3. В отделен тиган загрейте зехтин и една по една запържвайте говеждите опашки от всички страни. Не ги пържете до готовност, а само до покафеняване на горния слой.
4. Към зеленчуковата смес добавете доматеното пюре и мащерката. Разбъркайте и добавете виното. Оставете да заври и варете докато течността се изпари наполовина. Добавете говеждите опашки и намалете температурата. Добавете телешкия бульон и още вода, ако е необходимо, за да са покрити говеждите опашки. Добавете дафиновите листа и захлупете. Оставете ястието да къкри 2-3 часа до пълното омекване на месото.
5. След като е готово поднесете говеждите опашки със зеленчуци (моркови и целина), поръсете с малко зелен лук и магданоз.
6. Може да се гарнира с ориз, картофи или други зеленчуци.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ