Задушена кайма с яйца и доматен сос
Кайма на тиган с цели яйца - интерпретация на шакшука с кайма.
Необходими продукти:
- 1 глава лук
- 200 г пресни печурки
- 3 с.л. олио
- 2 домата
- 3 скилидки чесън
- 500 г телешка кайма
- сол, черен пипер и млян кимион на вкус
- лют пипер по желание
- 2 с.л. доматен концентрат, кетчуп или доматен сос
- 1 ч.л. захар
- 3 яйца
- пресен лук и копър за поръска по желание
Начин на приготвяне:
1. Нарежете лука на кубчета, гъбите - на парчета, доматите и чесъна - на ситно.
2. Сгорещете олиото в тиган на умерен огън и изсипете лука. Гответе докато съвсем леко позлатее, добавете гъбите и оставете да се готвят докато пуснат водата си.
3. Прибавете чесъна и щом водата на гъбите е поизвряла, прибавете и каймата. Рохкайте докато стане на трохи и те побелеят напълно.
4. Овкусете със сол, пипер, кимион и лют пипер по желание и залейте с доматения сос. Добавете доматите и захарта, намалете леко огъня и сложете капак. Оставете да се готви 8-10 минути.
5. Оформете в каймата три гнезда и чукнете в тях по едно яйце. Поръсете го със сол и пипер и отново сложете капака. Гответе до желаната твърдост на яйцата и след това сервирайте. Можете с решетъчна шпатула да нарежете на 3 парчета като мусака. Поръсете за разкош и ароматен завършек с наситнени листа копър или наситнен пресен лук по избор. Получава се нещо като шакшука с месо.
Източник: YouTube/Schnelles Rezept
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ