Жарени гъби със сметана и кашкавал
Печени гъби в сметана с коричка от кашкавал.
Необходими продукти:
- 800 г дребни пресни и свежи гъби (най-добре става с малки печурки)
- 1 голяма или 2 малки глави лук
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. олио
- 200 мл сметана
- 200 г кашкавал
- сол и пипер на вкус
- магданоз по желание
Начин на приготвяне:
1. Сгорещете тиган с незалепващо покритие без да слагате мазнина в него.
2. Гъбите измийте и почистете. Ако са прекалено големи, нарежете на едри кубчета. Ако са по-малки, оставете цели.
3. Жарете в тигана от всички страни докато хванат коричка, но не трябва да започват да пускат вода. Прехвърлете в малка тавичка с високи бордове.
4. Овкусете със сол и пипер и добавете намачкания на паста чесън. Разбъркайте.
5. Лука наситнете и запържете в олиото докато леко започне да става златен. Прехвърлете при гъбите, разбъркайте отново и залейте със сметаната.
6. Рендосайте половината кашкавал отгоре и пуснете да се пекат в предварително загрята фурна на 220 градуса за 15-тина минути.
7. Рендосайте останалия кашкавал и наситнете магданоз. Веднага след изваждане от фурната поръсете с кашкавала и магданоза ястието. Сервирайте докато е топло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ