Етрополски бухти с кисело мляко
Етрополски локумки - ромбови пържени бухтички или мекици по етрополски.
Локуме или Етрополски локумки са бухти, оформени като ромбчета. Но не се залъгвайте по името, защото в тези сладкиши или пържени мекички няма никакъв локум въпреки името. Те са традиционна храна по събори в Етрополския край, а как се приготвят, показва Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев.
Содата се гаси с оцет, а в купа се пресява брашното. Следва да се добави кисело мляко и погасената сода и да се замеси меко тесто. Разделя се на две част, разточва се на кора и се изрязват ромбчета. Как точно се прави - гледайте във видеото на Звездев по-горе. От него ще разберете и точните продукти за етрополско локуме. Ще видите също как са приготвяни на празника на града.
А на финала остава да изпържите в щедро количество добре сгорещена мазнина. Вадете върху салфетка и след минутка прехвърляйте в друга чиния. А после поднесете по желание със сирене, маджун (меласа), мед, пудра захар, домашно сладко, течен шоколад или каквото си харесате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ