Домашни пирожки с кайма и лук
Руски мекици с месна плънка.
Необходими продукти:
- 1 яйце
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. захар
- 2 с.л. майонеза
- 600 г брашно
- 250 мл мляко
- 1 глава лук
- 80 мл вода
- сол и пипер
- кимион по желание
- растителна мазнина за готвене (около 50 мл)
- сос за поднасяне (чеснов, доматен или майонезен)
Начин на приготвяне:
1. Разбийте яйцето в купа, добавете солта и захарта, разбийте отново, после вкарайте и майонезата, разбъркайте до хомогенност, налейте млякото и постепенно вкарайте брашното в сместа. Трябва да се получи твърдо нелепнещо тесто. Увийте го в найлонов плик или стреч фолио и оставете на стайна температура.
2. Лука и водата смелете заедно в чопър. Изсипете върху каймата, подправете със сол и пипер, овкусете с кимион по желание и замесете. Налейте още вода при нужда, за да не е прекалено гъста плънката.
3. Премесете тестото, разделете го на 24 топчета и всяко от тях разточете на кръгъл малък блат с дебелина около 1 см.
4. Слагайте в едната половина на всяко блатче по около 2/3 с.л. от плънката. След това сгъвайте през средата и прещипвайте крайщата. Натиснете ги със зъбците на вилица, за да се запечата добре.
5. Намазнете дъното на тиган и гответе двустранно пирожките в сгорещеното олио до хубаво изпичане.
6. Поднесете със сос по желание - млечен, майонезен, чеснов или доматен.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ