Домашно сладко от сини сливи с орехи
Мармалад от сини сливи с ядки, кардамон и портокалова кора.
Бон Апети
Излъчен на 07.09.2017
Домашните мекици, пържените неделни филийки или препечния хляб с масло идеално се връзва с вкусен домашен плодов мармалад, който да покрие хлебчето и да придаде неустоим вкус на сутрешната или следобедна закуска. Затова навиваме ръкавите и се захващаме да си направим конфитюр от сини сливи, който да обогатим с аромати и вкусове така, че да стане идеалната намазка за тестената закуска.
Първо сливите се почистват и нарязват на кубчета, а след това се смесват с голямо количество кафява захар, овкусяват се с кардамон и се поставят на слаб огън за един час. През това време се нарязват орехи и сушени сини сливи. Рендосва се и портокалова кора. Добавките се изсипват при къкрещите плодове и се готви още 10-тина минути. След това се добавя пакетче лимонена киселина за консервант и врялото сладко се разпределя в стерилизирани малки бурканчета. Те се обръщат с капачката надолу докато се охлади. А после може да се запъти към зимника или директно към трапезата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ