Домашно пюре за готвене с домати, чушки и моркови
Вкусна зимнина с млени зеленчуци за всякакви манджи.
Необходими продукти:
- 10 кг домати (най-вкусна става лютеницата с червени; можете да си купите и леко презрели)
- 2,5 кг червени чушки
- 1,5 кг моркови
- 2-4 връзки магданоз (зависи от големината на връзките)
- 100-150 г фина сол
- 200 мл олио
- 35 аспирина (или 15 мл салицил, ако консервирате с него)
- 12 буркана
Начин на приготвяне:
1. Измийте добре зеленчуците и магданоза.
2. Обелете доматите. Ако люспите са упорити, шокирайте ги за 10 сек. във вряла вода.
3. Прекарайте през месомелачка доматите, чушките (почистени от семките и дръжките), морковите и магданоза и разбъркайте в кофа или голям съд смлените зеленчуци.
4. Добавете солта, аспирините – стрити на прах (или салицила) и напълнете буркани със сместа. Ще ви трябват около 12 буркана от 0,5 мл.
5. Оставете по 1 пръст разстояние до капачката, което напълнете с олио, така че да не остава въздух.
6. Запечатайте хубаво и приберете на хладно място за зимата.
Подходящо е за сос, в който да закъкрите всякакви меса, да полеете гювеч или да овкусите боб, ориз и картофи. Можете да използвате като добавка към пица или паста. В някои части на България зимнината просто се смесва с накълцан чесън и се превръща във вкусна разядка, с която да хапнете препечена филийка или да се сгреете с чаша ракия в студените дни.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ