Домашно маринована сланина с кожа и месце
Домашно направена сланина или домашно мезе от мариновано свинско с коричка от подправки.
Необходими продукти:
- 1 л вода
- 130 г сол
- 5 зърна бахар
- 10 зърна черен пипер
- 3 дафинови листа
- 1 кг свински гърди с мазнината по тях; ако си намерите и с кожа по тях, ще е още по-добре или пък си купите кожа с прилежащ слой мазнини и месо с дебелина поне 4 см.
- 10 скилидки чесън
За коричката от подправки:
- 2 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. сух кориандър
- 4 дафинови листа
Начин на приготвяне:
1. Разрежете парчето месо на 4 или 6 квадрата или правоъгълника и положете плътно едно до друго на дъното на тава с капак или малка тенджерка. Йенската тенджера е най-подходяща.
2. Обелете скилидките чесън, разполовете ги по дължина и натикайте между месцата.
3. Сипете водата в тенджерка и изсипете в нея солта. Добавете зърната бахар и черен пипер и дафиновите листа и кипнете. Оставете да къкри на умерен огън 3 минути.
4. Залейте с врялвата вода с подправки месото с чесън в тавата и сложете капак. Оставете в стая за 1 час, след това приберете в хладилник за 5 дни.
5. След голямото чакане смесете подправките за коричката като накъсате или нарежете с ножица на максимално ситно дафиновите листа.
6. Взимайте парче месо, подсушавайте го добре в домакинска хартия или салфетка и след това овалвайте хубаво от всички страни в подправките като обтривате.
7. Опаковайте всяко парче индивидуално в лист хартия за печене, а после приберете в хладиник. Можете да съхранявате до 2 седмици. Вадете и си режете за мезе на тънки слайсове.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ