Печено пиле с ябълки и круши
Пълнено пиле с плодове и глазура от плодово пюре.
Необходими продукти:
- 1 пиле
- сол и пипер
- 5 ябълки
- 3 круши (може да замените с 5 райски ябълки - става по-вкусно, но е по-сезонно)
- 1,5 ч.л. захар
- 1 ч.л. лют пипер на люспи
- 75 мл зехтин
- 200 мл вода
Начин на приготвяне:
1. Плодовете почистете от обелка и неядлива сърцевина.
2. Пилето обтрийте със сол и пипер и сложете в неголяма тава с високи бордове.
3. 3 ябълки и 2 круши (или 2 райски ябълки) нарежете на хапки и поръсете със захарта. Приберете в корема на пилето и зашийте или фиксирайте с клечки за зъби.
4. Останалите плодове нарежете на парченца и залейте със зехтина. Пюрирайте. С полученото пюре намажете пилето отвън.
5. Сложете пилето с гърдите нагоре в тавата и намажете с пюре на плътен пласт от горната страна. Поръсете с лют пипер (или със сладък червен или пушен пипер, ако готвите за деца)
6. Сипете водата на дъното на тавата и пъхнете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 1 час.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ