Домашно доматено пюре в буркани
Доматено пюре за готвене на манджи през зимата.
Необходими продукти:
- домати - колкото желаете, но минимум 1 кг (подберете от средния червен размер, защото съдържат по-малко вода и имат леко кисел вкус)
- сол
- захар
- олио
Начин на приготвяне
1. Опитайте се да обелите доматите - ако става трудно, по-добре не се старайте да махате ципата на този етап.
2. Измитите домати режем на четвъртинки по дължина, махаме горната твърда точка и пускаме да врят в тава. Не сипвайте вода - течността ще потече сама от червения зеленчук.
3. Когато са омекнали хубаво, ги оставете настрана да се охладят. Ако не сте махнали ципата, сега можете да го направите.
4. Втрийте доматите с ръка през сито и отново ги изсипете, вече на пюре, в съда, в който вряха първия път. Оставете ги пак да заврят и евентуално изчакайте да се сгъсти соса.
5. Можете да сложите сол и захар.
6. Когато пюрето е готово, пресипете го в буркани и най-отгоре допълнете по 1 пръст олио. Приберете за готвене през зимата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ