Домашни таркиатски мекици с алкохол
Домашни тесто за мекици и мекици с различни форми от него.
Мекиците са традиционна българска закуска, но за съжаление мазничка и калорична, затова се готвят във все по-малко домакинства. Все пак има начин да намалите задържаната в тях мазнина, обяснява Миро от канала Готвене за начинаещи и показва един страхотен трик за по-полезни мекици. В тестото се добавя 1 с.л. твърд алкохол - ром, ракия, водка, коняк - каквото имате. А след това то не задъжа олио в себе си и коричката на тестеното изделие е по-хрупкава.
Тестото се прави от предишната вечер, а на сутринта от него просто се пържат мекиците. В купа се изсипват 250 г кисело мляко и в него се разбива 1/2 ч.л. сода бикарбонат. После се чуква яйце и се бърка. В 80 мл мляко на стайна температура се натрошава 1/3 кубче жива мая и след няколко минути се разбърква. Добавя се към мокрите съставки. Следва да се сипе алкохолът и да се добави 1/2 ч.л. сол и 1 ч.л. захар. А на финала се вкарва брашното - предварително пресято и постепенно при непрестанно бъркане тази смес трябва да поеме около 550 грама.
Тестото се замесва на ръка докато спре да лепне, намазнява се добре с олио и се поставя в намазнена купа. Покрива се със стреч фолио и се прибира за 12 часа в хладилника. А след това от него се оформят мекици, които се пържат в добре сгорещена мазнина. Как можете да ги изрежете и как не задържат олио в себе си - гледайте във видеото.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ