Регистрация

Домашни оригинални фалафели

Домашни оригинални фалафели
Лесно   |   Порции 30-40 кюфтенца   |   Видяна: 11026

Арабски кюфтета от нахут - постни, вкусни и достойни за чаша бира.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 500 г сух нахут
  • 1,5 литра вода
  • 8 скилидки чесън
  • 2 големи връзки сочен магданоз
  • 5 ч.л. сол
  • 2 ч.л. смлян кимион
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. кориандър
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. индийско орехче
  • 1 ч.л. карамфил на прах
  • 1 ч.л. сладък червен пипер
  • 1-2 ч.л. лют пипер
  • 250 г галета
  • 200 мл олио за пържене на маслена баня

Начин на приготвяне:

1. Накиснете нахута във водата за минимум 16 часа. Най-добре за 24 часа.

2. Сипете сухите подправки в малко бурканче, затворете капака и раздрудайте, за да се омешат хубаво. Предупреждаваме - галетата не спада към тях.

3. Нахута отцедете от водата и смелете. Най-добре става с месомелачка, но ако нямате, работете с чопър или пасатор.

4. След това заедно с нахута смелете чесъна и магданоза. Трябва да се получи еднородна кремообразна смес.

5. Добавете подправките и разбъркайте хубаво. Сипете още 150 мл вода и пак разбъркайте. Преценете - ако сместа е прекалено суха, може да й потрябва и още малко вода.

6. Сгорещете силно мазнината.

7. С влажни ръце оформяйте леко сплеснати малки кюфтенца, овалвайте ги в галета и ги пържете на маслена баня до позлатяване (по около 5 минути). Ако започнат да ви прегарят бързо, намалете огъня.

8. Изваждайте в съд, застлан с домакинска хартия.

Поднесете с разбито с копър и чесън цедено кисело мляко или заквасена сметана нисък процент.

Източник: lozhka.su

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
4
4 мн. добре
4
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта