Домашни оригинални фалафели
Арабски кюфтета от нахут - постни, вкусни и достойни за чаша бира.
Необходими продукти:
- 500 г сух нахут
- 1,5 литра вода
- 8 скилидки чесън
- 2 големи връзки сочен магданоз
- 5 ч.л. сол
- 2 ч.л. смлян кимион
- 1 ч.л. канела
- 1 ч.л. кориандър
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. индийско орехче
- 1 ч.л. карамфил на прах
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- 1-2 ч.л. лют пипер
- 250 г галета
- 200 мл олио за пържене на маслена баня
Начин на приготвяне:
1. Накиснете нахута във водата за минимум 16 часа. Най-добре за 24 часа.
2. Сипете сухите подправки в малко бурканче, затворете капака и раздрудайте, за да се омешат хубаво. Предупреждаваме - галетата не спада към тях.
3. Нахута отцедете от водата и смелете. Най-добре става с месомелачка, но ако нямате, работете с чопър или пасатор.
4. След това заедно с нахута смелете чесъна и магданоза. Трябва да се получи еднородна кремообразна смес.
5. Добавете подправките и разбъркайте хубаво. Сипете още 150 мл вода и пак разбъркайте. Преценете - ако сместа е прекалено суха, може да й потрябва и още малко вода.
6. Сгорещете силно мазнината.
7. С влажни ръце оформяйте леко сплеснати малки кюфтенца, овалвайте ги в галета и ги пържете на маслена баня до позлатяване (по около 5 минути). Ако започнат да ви прегарят бързо, намалете огъня.
8. Изваждайте в съд, застлан с домакинска хартия.
Поднесете с разбито с копър и чесън цедено кисело мляко или заквасена сметана нисък процент.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ