Домашни мекици с кашкавал
Пълнени мекици в стил кашкавалки.
Вкусна семейна закуска, която връща във ваканциите от детството показва Иван Звездев. Това са бабините мекици с плънка от кашкавал, които засищат така добре, че внучето може цял ден да си играе, без да огладнее. Оказва се, че не е толкова трудно да се направят и днес, стига да се преглътне модерното мислене, че хората не бива да ядат пържени и тестени храни. Хайде - за един път е позволено.
Първо содата се добавя към киселото мялко, за да се погаси. След това се пресява брашното в купа, посолява се и се добавят яйцата. Залива се с киселото мялко и започва голямото бъркане и месене докато се получи сравнително нелепнещо тесто. Някои баби добавят 1-2 с.л. олио в тестото, за да спре да се лепи.
Замесеното тесто се разточва на кора върху добре набрашнен плот и от нея се оформят триъгълници. В средата на всеки се рендосва кашкавал. По желание можете да го сложите на цели кубчета или да замените с друг вид сирене по избор. Представете си например мекица с чедър, мекица с пушено сирене или мекица със синьо сирене. Разбира се - мекици с бяло сирене си остават народна кулинарна класика.
Как точно се прещипва мекицате - гледайте във видеото. Остава само да се изпържат на умерен огън и са готови за сервиране. Компания от лютеничка за топкане е добра идея.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ